Wat je moet weten over onze huid

De huid is ons grootste menselijke orgaan. Het is een onderdeel van het lichaam met een bepaalde functie. Zo beschermt ze ons tegen de buitenwereld. Ze omvat ons, houdt de levensnoodzakelijke stoffen binnen, en de kwaadaardige aanvallers buiten. Daarnaast kan de huid ook veel zeggen over een persoon. Denk maar aan een babyvelletje of gerimpelde handen. We zullen hier even kort stilstaan bij de samenstelling en functies van de huid.

De huid kan je in drie delen opdelen: de opperhuid, de lederhuid en de onderhuid. Elk van hen onderscheid zich door de samenstelling en functies. 

De opperhuid is de bovenste laag van de huid. Deze bestaat dan weer uit verschillende soorten cellen. De bovenste cellaag vernieuwt zichzelf dagelijks en stoot de dode huidschilfertjes af. Onder deze eerste laag cellen vind je de hoornlaag. Zij worden bijeengehouden door een mengsel van zweet, talg en een hoop andere stoffen.  Deze film beschermt onze huid tegen externe factoren, houdt onze zuurtegraad in balans en behoudt onze natuurlijke huidhygiëne. Andere dieper gelegen cellen zorgen voor een immunitair afweersysteem om mogelijke infecties tegen te gaan. 

De lederhuid vind je onder de opperhuid. Zij zorgt voor de stevigheid en elasticiteit. Hierin zitten de stoffen collageen, elastine en hyaluronzuur. Symptomen van huidveroudering kunnen vaak in verband gebracht worden met deze drie stoffen. In deze dikke laag vinden we ook bloedvaten, zweetklieren en talgklieren, lymfevaten en zenuwen. 

De onderhuid is de onderste laag en bestaat uit vetweefsel, met zenuwen, bloedvaten en lymfevaten. Zij is onze schokdemper en thermische isolatielaag.