Acne, allemans vijand
Acne is een kwaaltje waar iedereen vroeg of laat wel eens te maken mee krijgt. En niemand vindt het leuk. De ene neemt het al beter op dan de ander, maar jammer genoeg kan het ook heel wat persoonlijke schade aanrichten. Deze huidontsteking kent verschillende stadia en verschillende oorzaken.
Wat is het?
Meestal komt acne tevoorschijn tijdens de puberteit. Tijdens deze periode ondergaat ons lichaam een hoop hormonale veranderingen. Dit zorgt ervoor dat onze talgklieren productiever en groter worden. Hierdoor krijg je enerzijds meer talg die zich kan ophopen, maar anderzijds ook meer risico tot het opstapelen van dode huidcellen. Deze opstapeling gebeurt in de follikels, de kanaaltjes die de talgklieren met de huid verbinden. Van buitenaf zien we mee-eters of ook comedonen genaamd.
We kunnen hier een onderscheid maken tussen open en gesloten comedonen. Indien het kanaaltje nog open is, kan men een zwart puntje waarnemen. Is het kanaaltje daarentegen dichtgeslibd, dan zien we witte of huidkleurige bobbeltjes. Deze laatste overvolle kanaaltjes trekken ook bacteriën aan, omdat hun werking wordt tegengehouden door de verstopping. Bacteriën scheiden irriterende vetzuren af die het kanaal laat barsten. Pas dan hebben we te maken met een huidontsteking, of een puist.
In sommige gevallen barst het kanaaltje niet, maar blijft de talg zich wel opstapelen. Onderhuidse zwellingen, ook cysten genoemd, kunnen zo ontstaan. Gaat het echter nog verder, dan kan zo een klein kanaaltje de oorzaak zijn van een groot abces. Men consulteert in zulke gevallen best een arts.
Waarom de een wel en de ander niet?
De meesten onder ons vallen wel eens ten prooi van acne, maar toch kan de een sporadische opflakkering hebben en de ander jaren vol staan en er bijna niet vanaf geraken. Helaas heeft veel te maken met genetische aanleg. Dat kan je niet verhelpen. Ook de structuur van de poriën speelt een rol. Tot slot spelen, zoals hierboven al aangegeven, onze hormonen mee. Zo kan een vrouw doorgaans geen last hebben van acne, maar vlak voor de menstruatieperiode een opflakkering krijgen. Sommige anticonceptiepillen helpen tegen acne. Bespreek dit met je arts.
Naast deze biologische oorzaken, zijn er ook oorzaken die iets eenvoudiger te overwinnen zijn. Hierbij geldt als vuistregel: alles wat de poriën doet verstoppen, leidt tot puistjes.
- Draag je in de winter vaak een sjaal en vraag je je af waarom je onderkin steeds vol met bobbeltjes staat? Mechanische wrijving zorgt ervoor dat dode huidcellen in de poriën wordt geduwd.
- Let op met chemische producten, op het werk en thuis: ook zij kunnen ervoor zorgen dat de poriën sneller dichtslibben.
- De zon is vriend en vijand van de huid. Op korte termijn doodt ze de bacteriën met haar UV-stralen. Hierdoor verminderen ook de ontstekingen. Op lange termijn echter is de zon nefast voor de huid en doet zij de hoornlaag verdikken. Deze verdikking zorgt ervoor dat de poriën sneller dicht gaan zitten.
- Vergeet niet dat vele zonneproducten de poriën ook doen verstoppen. Ben je gevoelig aan acne? Kijk steeds voor niet-comedogene zonnecrème.
- Ook sommige geneesmiddelen, zeker die dat inwerken op onze hormonen, kunnen een invloed hebben op acne. Lees steeds de bijsluiter en bespreek dit met je arts of apotheker.
- Let goed op met make-up. Een puistje bedekken met een laag foundation zorgt voor onzichtbaarheid op maandag, maar op woensdag kan het zijn dat je er 5 hebt. Een dikke laag make-up, of comedogene make-up zorgt ervoor dat de huidporiën verstoppen. Zoek dus naar niet-comedogene make-up of make-up met een lichte textuur.
Puistje, wat nu?
Een eenvoudige oplossing bestaat niet, mede omdat er een groot genetisch aspect is. Bovenstaande punten kunnen je helpen om uitbraken te voorkomen, maar je ontsnapt er vaak niet aan. Als je toch een zwart puntje, bobbeltje of puist ontdekt, dan kan je best al je wapens klaar leggen.
Hoe eerder je erbij bent, hoe beter, maar stop niet te snel. Grondig reinigen en de huid uitdrogen helpen alleen als je de huid daarna weer voedt en hydrateert. Doe je dat niet dan gaat de talgproductie enkel groter worden. Voeden en hydrateren helpt ook niet als de poriën nog vol zitten met vuil. Combineer beide tactieken nauwgezet en zoek naar de juiste balans voor je huid. Krijg je het echter niet onder controle? Bezoek een dermatoloog en bespreek de oplossingen.